توفیق جهانبخت (1349-)1310
کشتی آزاد وفرنگی
برنده نشان برنز بازیهای المپیک 1952
محمد جهان بخت و همسرش، آنا در سال 1310 صاحب فرزند پسر شدند که نامش را توفیق گذاشتند. این زوج که در آن زمان در سراب (آذربایجان شرقی) اقامت داشتند. در همان ایام به اتفاق دیگر افراد خانواده اسد فیروز و فریده (برادران و خواهران توفیق)به تهران کوچ کردند.
توفیق از کودکی در تهران نشو و نما کرد و به مدرسه ابتدایی رودکی، در جنوب شرقی تهران، رفت دوره دبیرستان را در مدرسه فرخی به اتمام رساند و با نمرات عالی به اخذ دیپلم متوسطه نایل شد.
نخستین مربی
در دبستان رودکی تدریس می کردم و کار تعلیم ورزش هم به عهده من بود توفیق در این دبستان نام نویسی کرده بود و از همان سال های نخست، بسیاری با انرژی بود خیلی دلش می خواست مورد توجه من به عنوان معلم ورزش قرار گیرد و به اصطلاح خودش را نشان دهد. من متوجه این موضوع شده بودم و سعی می کردم او را تشویق و ترغیب کنم. در آن زمان روان شادان امام پادگورنی و دکتر حسین بنایی، به معلمان ورزش حرکات ژیمناستیک و شیرین کاری های این رشته را تعلیم می دادند و ما هم در مدرسه، آنها را به بچه ها یاد می دادیم. توفیق از شاگردانی بودکه بلافاصله پس از آموزش حرکات را به خوبی اجرا می کرد هر جا صحبت دویدن و پریدن بود، او زودتر از هر کس، آمادگی خود را اعلام می کرد.
توفیق علاقه زیادی به عضویت در تیم ملی و قهرمان شدن در جهان و المپیک داشت و با تلاش و کوشش، به این دو آرزو رسید.
توفیق در دوره دبیرستان، زمانی که 16 ساله بوده به کشتی علاقمند شد و از روز دوم آبان 1327 که کارت عضویت باشگاه نیرو، واقع در خیابان ری، نزدیک میدان قیام (شاه سابقه) برایش صادر شد، تمرینات خود را یر نظر کیومرث ابوالملوکی آغاز کرد.
المپیک
در مسابقه های انتخابی بازی های المپیک هلسینکی در دسته چهارم توفیق در مقابل حسن عرب برادر حسن عرب به پیروزی رسید و تواست در تیم ملی ایران جای گیرد. وی در بازی های المپیک هلسینکی موفق شد قهرمانان ترکیه، مجارستان، آلمان غربی و شوروی را با امتیاز ببرد و می لند انگیسی را در 8 دقیقه و 45 ثانیه ضربه فنی کند او با دوئ باخت و به ایوانز از آمریکا و اوله اندربرگ (اندریری) از سوئد به نشان برنز دست یافت. در این دو کشتی، داوران نتوانستند برنده را به طور قاطع اعلام کنند و رای آنان در هر دو کشتی، دو بر یک به نفع حریفان جهانبخت بود.
طلای جهانی
توفیق جهانبخت عباس زندی و محمود نامجو در یک نقطه اشتراک مقام دارند، قهرمانی جهان و کحسب نشان طلا، این سه قهرمان ملی برای اولین بار ایران را در شته های ورزشی کشتی و وزنه برداری صاحت گردن آویز طلا کردند.
در مسابقه های جهانی 1954 توکیو، توفیق جهانبخت در دسته 67 کیلوگرم در مقابل حریفانی چون اوله اندربری، قهرمان المپیک، گایازو از شوروی، کوبل از آلمان و عثمان گانبور از ترکیه قرار گرفت و توانست حریفان را یکی پس از دیگری شکست دهد و مقام اول و نشان طلا را به دست آورد.
مسابقه های جهانی سال 1954 ، از نظر کسب نشان طلا، برای ایران نتایج پر افتخاری داشت. مهندس توفیق جهانبخت و عباس زند (زندی) توانستند دو نشان طلا کسب کنند و با نشان نقره محمد علی فردین، تیم ایران در رده سوم قرار گرفت.
جهانبخت و زند در مسابقه های جهانی کشتی آزاد از لحاظ کسب نشان، پیشکوتی دارند. توفیق نشان طلای جهان را در سال 1954 به دست آورد و تا سال 1959 که مسابقه جهانی کشتی در تهران برگزار شد همراه با زند این صاحب منصبی را با در دست داشتن نشان طلای جهانی برای خودحفظ کرد.
بیماری
در خانواده توفیق بیماری خاصی موروثی بود مادر و برادرش هم با بیماری یرقان کبد از دنیا رفتند توفیق از کودکی دچار بیماری نارسایی کبد بود و در سال های بعد کمک کم کردن وزن بدن برای شرکت در مسابقات، ناراحتی او را تشدید کرد برای ادامه معالجات عزم انگلستان شد و در بیمارستان رویال (لندن) بستری گردید وی پس از شانزده ما که از ازدواجش می گذشت، در روز 28 اردیبهشت سال 1349 در سی و نه سالگی دار فانی را بدرود گفت.
نام گذاری سالن توفیق، بنا به پیشنهاد فدراسیون کشتی و تصویب سازمان تربیت بدنی، سالن کشتی فدراسیون به نام مهندس توفیق جهانبخت نام گذاری شد.
مهندس توفیق جهانبخت خود ساخته، توانمند و یکی از نوابغ کشتی ایران بود که با کسب عناوین قهرمانی جهان المپیک و آسیایی به جامعه کشتی ایران اعتبار بخشید.
عناوین و افتخارات توفیق جهانبخت
بازیهای المپیک
1952هلسینکی ،فنلاند نشان برنز ( دسته چهارم)
مسابقات جهانی
1952 توکیو، ژاپن نشان طلا ( دسته چهارم)
بازیهای آسیایی نشان نقره دسته چهارم
1958 توکیو، ژاپن
جنشواره ها
1958 صوفیه، بلغارستان نشان نقره (دسته پنجم)
قهرمانی ایران
1329 تهران نشان طلا ( دسته چهارم رشته آزاد)
نشان نقره (دسته سوم رشته فرنگی)
1330 اران نشان طلا (دستهجهارم رشته آزاد)
نشان طلا (دسته چهارم رشته فرنگی)
1337 تهران نشان طلا (دسته پنجم رشته آزاد) ¬¬¬¬¬¬