امیررضا خادم ازغدی( - 1348)
کشتی آزاد
برنده دو نشان برنز بازیهای المپیک 1992 و 1996
برنده یک نشان طلا 1991 و یک نشان برنز 1990 مسابقات جهانی
برنده نشان طلای بازیهای آسیایی 1994
امیررضا در روز بیستم دی 1348(مطابق با دهم ژانویه 1970) در مشهد پا به عرصه وجود گذاشت.
کودکی و تحصیل
امیر در سال 1355 در محله خسروی به مدارس ابتدایی مسعودی و ابن سینا رفت. دوره راهنمایی را در مدرسه جوادزاده بلوری و دوره دبیرستان را درمدرسه غفارزادگان کوهسنگی طی کرد .
المپیک و یک حد نصاب
در بین بیشتر از پانصد ایرانی که توفیق حضور و شرکت در بازیهای المپیک را در طی پنجاه و نه سال گذشته کسب کرده و المپین olumpian نامیده میشوند، امیررضانصیری سرشت، در بالاترین رتبه قرار داشت و با حضور در بازیهای آتن، میتوانست گوی سبقت را در این ردهبندی، ازاین قهرانان ایرانی شرکت کننده در بازیهای المپیک قرار گیرد.
تختی، نخستین ایرانی است که این حد نصاب را به چهار حضور رسانده است. او از سال 1952 تا 1964 در بازیهای پانزدهم تا هجدهم شرکت کرد. محمد نصیری سرشت از بازیهای 1964 توکیو آغاز کرد و تا 1976، در صحنه این بازیها ماندگار شد. انگاه نوبت به امیررضا خادم رسید که نخستین حضورش، دربازیهای المپیک 1988 سئول بود و سپس در بارسلونا، آتلانتا و سیدنی، روی تشک مسابقهها رفت. در حقیقت امیررضا دومین کشتیگیر و سومین ورزشکار ایرانی است که به این حد نصاب دست یافته است.
در بین این سه رکورددار و صاحب کسوت حضور در بازیها، امیررضا از لحاظ پایینترین سن، نسبت به تختی و نصیری پیشی گرفته است زیرا نخستین حضور وی، در هجده سالگی بود، درحالی که در حضور نصیری در 20 سالگی و حضور شادروان تختی در 23 سالگی اتفاق افتاده است. از نظر عناوین و افتخاراتی که این سه نفر به دست آوردهاند، امیررضا خادم بعد از تختی و نصیری قراردارد. تختی با یک نشان طلا و دو نقره، نصیری با یک طلا یک نقره و یک برنز امیررضا خادم با دو نشان برنز، به ترتیب در این ردهبندی جای گرفتهاند.
حضور در بازیهای المپیک
امیررضا کمی بیشتر از هجده سال داشت که برای شرکت در بازیهای المپیک سئول، به عضویت تیم ملی ایران درآمد. او چون پهلوان عباس زندی (زند)، ابوالفضل صلیبی(در بسکتبال)، هنریک تمرز و نصرالله دهنوی(در وزنهبرداری) در زمره جوانترین مردان المپین ایران هستند که در این سن و سال، به بازیهای المپیک راه یافتهاند، (ناگفته نماند که جمیله سروری، ژیمناست 14 ساله، جوانترین ورزشکار ایرانی است که در سال 1964 در بازیهای توکیو شرکت داده شد و تاکنون صاحب این حد نصاب است)
ایران دربازیهای سئول هیچ شرکت کنندهای از بازیهای قبلی المپیک با خود نداشت، زیرا ایران در بازیهای 1980 مسکو و 1984 لس آنجلس شرکت نداشت.
در بازیهای سئول، امیررضا در دسته 68کیلوگرم چهار دیدار با حریفان خود برگزار کرد و با دریافت یک قرعه استراحت در دور اول، در حقیقت تا دور پنجم مسابقهها در میدان حضور داشت. دیدار اول او، با یک مصری به نام الخواری بود که موفق شد پس از 2 دقیقه و 14 ثانیه،شانزده امتیاز از او بگیرد و با ضربه فنی برنده مسابقه شود. در دور سوم، امیررضا در یک کشتی نزدیک با یک فنلاندی به نام یوکاروهالا،که در بازیهای لس آنجلس 1984 به نشان برنز دست یافته بود. 8 بر7 به وی باخت و با سه نمره منفی به دور بعد رفت در دور چهارم امیررضا موفق شد قهرمان سوری وتار را در مدت 5 دقیقه و 8 ثانیه شکست دهد. وضعیت جدول به گونهای شکل گرفته بود که در کشتی بعدی فدزایف قهرمان مشهور و با تجربه جهان از شوروی در مقابل کشتی به سود فدزایف تمام شد و همین شکست امتیازی، کافی بود که نمرات منفی او به شش برسد و از صعود به مرحله نهایی که در آن فرزایف(شوروی) پارک جانگ سون(کره) و کار(آمریکا) به نشانهای سه گانه دست یافتند ، باز ماندوجدول قبلا او را در مرتبه هشتم ردهبندی این دسته قرار داده است.
دومین حضور
امیررضا خادم چهار سال بعد از نخستین حضورش در بازیهای المپیک سئول تیم ملی کشتی ایران را در بازیهای بارسلونا1992 همراهی نمود. او این بار در کنار رسول خادم برادر کوچکترش در دسته 74کیلوگرم، به صحنه رفت. امیررضا در گروهی قرار گرفت که برای سرگروهی، راه دشواری در پیش رو نداشت. او ابتدا حریفی از آفریقا جنوبی، به نام لابوشانه را با ده امتیاز در مقابل صفر از میدان به در کرد. در دور دوم، به قید قرعه، استراحت داشت و حریف او در دور سوم، واسیلی ریس، کشتیگیری از یونان بود که چهار بردو مقابل خادم تن به شکست داد. در دور چهارم، گوی هولمز از کانادا، در کمند امیررضا گرفتا شد و نتیجه، سه بر صفر به نفع خادم بود.
در دور بعد، امیررضا با سه نمره منفی به مصاف پارک جانگ سون از کره رفت تا در صورت غلبه براین حریف نیرومند به مسابقه نهایی راه یابد. کشتی خادم با پارک، که عاقبت به نشان طلا دست یافت. بسیار نزدیک بود و در نهایت، پارک با گرفتن دو نمره، برخادم فایق و سرگروه شد.
از گروه دیگر، (کنی) ماندی به دور نهایی راه یافت و بدون انکه با خادم روبه رو شود. به راحتی صاحب نشان نقره شد. خادم برای کسب نشان برنز،در مرحله ردهبندی، در مقابل کاجیف، که به ماندی باخته بود، پیکار کرد و موفق شد یک نمره از حریف بگیرد و برنده مسابقه و صاحب نشان برنز شود.
سومین حضور
در آتلانتا، امیررضا و رسول، دوباره در تیم ملی کشتی ایران قرار گرفتند و این بار، هر دو با کولهباری از تجربه به مصاف حریفان رفتند. امیررضا در دسته 82 کیلوگرم گروه خود، کشتیگیر قدر و پرتوانی به نام حاجیمراد ماگمدوف از روسیه را در پیش رو داشت که برای کسب نشان طلا یا نقره، باید ابتدا از سد او میگذشت. خادم راین دوره از بازیها، پنج دوره مسابقه برگزار کرد و عجیب آنکه چهار حریف او از روسیه و اقمار شوروی سابق(قبل از فروپاشی)بودند.
آفتاندیل گوگولی شویلی از گرجستان، نخستین حریف امیررضا بود که در پایان وقت، با امتیاز سه بر صفر مغلوب او شد. روسلان خین پاگف از ازبکستان، با دادن یک امتیاز و موگومد ابراگیموف از آذبایجان، با دادن سه امتیاز، در مقابل خادم تسلیم شدند. خادم در دور سوم، گرفتار نیرو و تکنیک برتر ماگمدوف شد و با دادن چهار امتیاز، به نایب قهرمانی گروه بسنده کرد.
از گروه دیگر، صباح الدین اوزترک، همپایه خادم برای کسب نشان برنز و رتبه چهارمی به میدان آمد. خادم برای کسب نشان برنز و رتبه چهارمی به میدان آمد. خادم در مصاف با این کشتیگیر پرتوان، تا لحظه آخر کاری از پیش نبرد و پیکار آنان در وقت قانونی، صفر بر صفر مساوی بود. در پایان داوران به دلیل داشتن اخطار کمتر، امیررضا خادم را برنده مسابقه معرفی کردند و خادم برای دومین بار صاحب نشان برنز المپیک شد.
در بین 32 المپین ایران که صاحب نشانهای المپیک شدهاند. امیررضا خادم تنها ورزشکاری است که با دو نشان برنز، در بالای لیست المپینهایی که با نشان برنز المپیک دست یافتهاند(از جمله محمدحعفر سلماسی) قراردارد.
چهارمین حضور
شادروان سلماسی و نامجو، به ترتیب، مسنترین المپینهای ایران هستند که پس از سی و یک سالگی در بازیهای امپیک ظاهر شدهاند. امیررضا خادم در این جمع، پس از سلماسی و نامجو قرار دارد و در صورت شرکت در بازیهای آتن،با داشتن سی و پنج سال سن، در این ردهبندی در ردیف دوم قرار میگرفت. سلماسی و نامجو در سی و دو سالگی به حضور در بازیهای نایل شدند ونامجو در سومین حضورخود در بازیهای 1956 ملبورن، به آستانه چهل سالگی رسیده بود.
اینک درصدر جدول مسنترین شرکت کنندگان ایرانی در بازیهای المپیک، نامجو، سلماسی، امیررضا خادم و یعقوب علی شورورزی قرا دارند.
شرکت امیررضا خادم در بازیهای سیدنی،چهارمین حضور او در بازیهای المپیک بود و با این حضور است که او خود را تا رده زنده یاد تختی و محمد نصیری سرشت بالا کشید. او از نظر افتخارات و امتیازات بازیهای المپیک، بعد از تختی و نصیری قرار گرفته است و در این ردهبندی در مقام سوم میایستد.
1-غلامرضا تختی: 4 بار شرکت ،یک طلا، یک نقره، یک برنز و یک رتبه پانزدهم
2-محمدنصیری سرشت:4 بار شرکت، یک طلا، یک نقره، یک برنز و یک رتبه پانزدهم
3-امیررضا خادم:4 بار شرکت، دو برنز و یک رتبه چهارم و یک رتبه هشتم
پیکارهای سیدنی
امیررضا خادم در بازیهای سیدنی 2000 با سی و یک سال سن، در دسته 85 کیلوگرم همراه با 1 کشتیگیر دیگر در مسابقهها ظاهر شد. او د رگروه سه نفر مقدماتی، با نیکولی گیتا از رومانی، واکهسه آکا از ساحل عاج، مسابقه داد و دهر دو را با امتیاز 5 بر 3 ، گابور کابوواری مجاری را شکست دهد.
در دور چهارم، قرعه استراحت نصیبش شد و در دور پنجم، یومیل رومهرو کوبایی خادم را با امتیاز سه بر صفر شکست داد و او را از کسب نشانهای طلا و نقره محروم کرد.
خادم با این شکست، برای ردهبندی و کسب نشان برنز، مقابل موگومد ابراگیموف از مقدونیه قرار گرفت. این حریف قدر و آماده هم او را از دریافت نشان برنز محروم کرد و باناداوری آشکار خادم به مکان چهارم و کسب دیپلم افتخار المپیک بسنده کرد.
امیررضا خادم در بازیهای المپیک با حریفانی از کشورهای مصر، فنلاند ، سوریه، آفریقای جنوبی، یونان، کانادا، جمهوری کره، شوروی، گرجستان،ازبکستان، آذربایجان و ترکیه مسابقه داده است.
1988:پنج دور کشتی، یک استراحت، دو برد با ضربه فنی، دو باخت امتیازی
1992:شش دور کشتی، یک استراحت، چهار برد با امتیاز، یک باخت امتیازی
1996 : پنج دور کشتی، چهار برد با امتیاز، یک باخت امتیازی
2000: پنج دور کشتی یک استراحت، سه برد و دو باخت امتیازی
در تاریخ پارلمانی ایران، دو برنده مدال المپیک به نمایندگی مردم به مجلس راه یافتهاند امامعلی حبیبی، المپین طلایی ایران و امیررضا خادم از غدی .
عناوین و افتخارات امیررضا خادم ازغدی
بازیهای المپیک
1988 سئول، کره رتبه هشتم (دسته 68 کیلوگرم)
1992 بارسلونا،اسپانیا نشان برنز(دسته 82 کیلوگرم)
2000 سیدنی، استرالیا رتبه چهارم(دسته 85 کیلوگرم)
مسابقههای جهانی
1989 مارتینی، سوئیس رتبه پنجم(دسته68 کیلوگرم)
1990 توکیو، ژاپن نشان برنز(دسته 74 کیلوگرم)
1991 وارنا، بلغارستان نشان طلا (سدته 72 کیلوگرم)
1994 استانبول،ترکیه موفقیتی کسب نکرد
1995 آتلانتا، آمریکا موفقیتی کسب نکرد
1995 آتلانتا، آمریکا رتبه هفتم
بازیهای آسیایی
1994 هیروشیما-ژاپن نشان طلا(دسته 82 کیلوگرم)
مسابقههای قهرمانی آسیا
1991 دهلینو، هندوستان نشان نقره (دسته 74 کیلوگرم)
1992 تهران نشان طلا(دسته 74 کیلوگرم)
1993 اولان بانور، مغولستان نشان طلا(دسته 82 کیلوگرم)
1994 هیروشیما، ژاپن نشان طلا(دسته 82 کیلوگرم)
مسابقههای بینالمللی
1988 بامبول، بلغارستان موفقیتی کسب نکرد(جام دانکولف)
1989 استانبول، ترکیه نشان طلا دسته 68 کیلوگرم(جام یاشاردوغو)
1989 دیمتروف گراد، بلغارستان نشان برنز(جام دانکولف)
1991 تفلیس، شوروی موفقیتی کسب نکرد(جام تفلیس)
1992 صوفیه، بلغارستان موفقیتی کسب نکرد(جام دانکلوف)
جام جهانی
1992 مسکو، شوروی نشان طلا(دسته 82 کیلوگرم)
1993 تورینو، کانادا با تیم ایران مقام دوم را کسب کرد
جام تختی
1370 ساری(دسته 74 کیلوگرم) نشان طلا (دسته 82 کیلوگرم)
1371اصفهان نشان طلا (دسته82 کیلوگرم)
1372 تهران نشان طلا (دسته82 کیلوگرم)
جام 22 بهمن
1365 تهران رتبه ششم (دسته62 کیلوگرم)
1367 ساری نشان طلا (دسته68 کیلوگرم)
1368 تهران نشان طلا(دسته74 کیلوگرم)
قهرمانی ایران
1366 مشهد نشان نقره (دسته68 کیلوگرم)