پنجمین دورۀ بازیهای المپیک 1912 استکهلم
زمان برگزاری: 5 مه لغایت 22 ژوئیه
تعداد کشورهای شرکت کننده: 28 کشور
تعداد ورزشکارن: 2545 نفر
تعداد رشته های ورزشی: 13 رشته
تعداد رویدادها: 102 ماده
رشته های ورزشی: دو و میدانی، دوچرخه سواری، سوارکاری، شمشیربازی، فوتبال، ژیمناستیک، پنجگانۀ مدرن، قایقرانی پارویی، تیراندازی، شنا، تنیس، وزنه برداری، کشتی، قایقرانی بادبانی.
پنجمین دورۀبازیهای المپیک در کشورها سوئد، در شهر استکهلم برگزار ش. این دوره نسبت به چهار دورۀ قبل با موفقیت بیشتری برگزار گردید. برای اولین بار در این دوره از بازیهای المپیک از زمان سنج الکترونیک و سیستم صوتی استفاده شد که به کارایی المپیک و حرفه ای تر شدن برگزاری بازیها کمک شایانی کرد.
استادیوم المپیک شهر استکهلم هنوز هم از دیدنی ها این شهر محسوب میش ود. هانس کوله هانین ورزشکار مشهور فنلاندی موفق به کسب 3 مدال طلا در دو استقامت شد؛ ولی از مراسم اهدای مدال ناخشنودی بود؛ زیرا فنلاند در آن زمان جزو امپراطوری روسیه به حساب می آمد و پرچم روسیه در مراسم توزیع مدال برافراشته شد.
یک شناگر اهل هاواییبه نام دوک پاواک های نو برنده شنای کرال 100متر شد، ولی ستارۀ مسابقات بازیهای استکهلم، یک امریکایی،به نام جیم تروپه بود. پادشاه سوئد، گوستار پنجم پس از برنده شدن ورزشکاردورگۀ ایرلندی- هندی جمله ای به او گفت که معروف شد: «شما بهترین ورزشکار جهان هستید.» او نیز در پاسخ گفت: «متشکرم، جناب پادشاه!»
اما افتخار و پیروزی او دوام چندانی نیافت، زیرا شش ماه بعد اعتراف کرد که زمانی برای بازی بیس بال هفته ای 35 دلار حقوق گرفته است.
به این ترتیب، در ردۀ ورزشکاران حرفه ای قرار گرفت و حکم قهرمانی او لغو شد. کمیتۀ بین المللی المپیک بالاخره 29 سال پس از مرگ وی، یعنی در سال 1982 نامش را مجدداً در کتاب رکوردهای المپیک ثبت کرد.
در ان زمان، واقعاً روحیۀ ورزش آماتوری در میادین المپیک حاکم بود وهمۀ ورزشکاران با اعتقاددیگی به ورزش قهرمانی میپرداختند. تفاوت آن روزها را با شرایط فعلی خودمان مقایسه کنید.
در این دوره از بازیها فقط کشتی فرنگی در برنامه بازیهای المپیک 1912 استکهلم قرار گرفت و مسابقات کشتی آزاد در این دوره برگزار نشد.
مسابقات هنری المپیک
در طی بازیهای المپیک همیشه هنر و موضوعات هنری جایگاه خاصی داشته است، به ترتیبی که از رشته های هنری گوناگون مانند نقاشی، موسیقی مجسمه سازی، شعر،فیلم و ... در شناساندن ابعاد وسیع المپیک استفاده می شود.
برای اولین بار به طور سمی مسابقات هنری المپیک در کنار بازیهای المپیک 1912 استکهلم برگزار گردید. در این مسابقات که در رشته های مختلف هنری برگزار می شد، بعضی از کشورهای علاقمند شرکت می کردند.
جدول شماره 15 نشاندهنده گیرندگانمدال های هنری المپیک است. البته این جدول مانندجدول بازی های المپیک دارای رده بندی نبوده و صرفاً بیانگر تعداد مدالها و رنگ و کشورهای دریافت کننده مدال می باشد.
روند برگزاری مسابقات هنری در کنار بازیها المپیک تا المپیک 1948 لندن ادامه داشته است. پس از این دوره از بازیهای المپیک برگزاری مسابقات هنری المپیک دیگر ادامه نیافت و تنها به صورت برگزاری نمایشگاه های هنری در کنار بازیهای المپیک و بدون دریافت مدال بوده است.
امروزه شاهد فعلایتهای هنری در سطح بسیار بالایی در کنار بازیهای المپیک هستیم. به طوری که هنر نقاشی، موسیقی، شعر، سینما، تئاتر و سایر رشته های هنری در خدمت جنبش المپیک بوده و به نشان دادن صحنه های زیبا و باشکوه این رویدادها عظیم ورزشی کمک می نماید.