هفدهمین دورۀ بازیهای المپیک 1960 رم
زمان برگزاری: 25 اوت لغایت 11 سپتامبر
تعداد کشورهای شرکت کننده: 83 کشور
تعداد ورزشکارن: 5348 نفر (4738 مرد- 610زن)
تعداد رشته های ورزشی: 17 رشته
تعداد رویدادها: 150 ماده
رشته های ورزشی: دو و میدانی، بسکتبال، مشت زنی، قایقرانی (کانوئینگ)، دوچرخه سواری، سوارکاری، شمشیربازی، فوتبال، ژیمناستیک، هاکی، پنجگانۀ مدرن، قایقرانی پاروئی، تیراندازی، شنا، وزنه برداری، کشتی، قایقرانی بادبانی
هفدمین دورۀ بازیهای المپیک در حضورصد هزار تماشاگر در استادیوم المپیک رُم توسط رئیس جمهور وقت ایتالیا افتتاح شد.
تماشاگران ایتالیایی با پیروز شدن هموطن خود لی وی بروتی در دو 200 متر، ابراز احساسات فوق العاده ای کردند. او به هنگام مسابقه عینک آفتابی به چشم داشت.
دوندۀ پا برهنه اتیوپیای با پای بهرنه موفق شد مدار طلا به دست آورد، آبب بیکلا، سربازی از گارد پادشاه اتیوپی بود که یکی از بهترین رکوردهای جهانی را به ثبت رساند. هرب الیوت استرالیایی مقام 1500 متر را از آن خود ساخت. الیوت توانست رکورد جهان را بشکند و به طور کلی در 44 مسابقۀ دو 1500 متر به طور مستمر به مقام قهرمانی دست یافت.
تیم شنای استرالیا با توجه به شرایط میزبانی توانست به مدالهای طلای بیشتری دست یابد.
در مشت زنی، کاسیوس مارسلوس کلی که بعدها اسلام آورد و نامش را به محمدعلی کلی تغییر داد، به عنوان قهرمان المپیک درخشید.
کشور آفریقای جنوبی شاید نمی دانست که تا 33 سال آینده، شاهد آخرین حضور هیأت ورزشی خود در بازیهای المپیک است.
نتایج برتر و بهترین ها
بهترین نتایج انفرادی را در رشته های ورزشی این دوره از بازیهای المپیک، افراد زیر کسب کردند:
بوریس شاخلین از کشور شوروی توانست 7 مدال (4 طلا، 2 نقره، 1 برنز) در رشتۀ ژیمناستیک به دست آورد.
لاریسا لاتینینا دیگر هموطن شاخلین توانست در ژیمناستیک 6 مدال (3طلا، 2 نقره، 1 برنز) به دست آورد.
تاکاشی اونو ژیمناست ژاپنی نیز به 6 مدال (3 طلا، 1 نقره، 2 برنز) دست یافت.
کریس ون سالرزا شناگر آمریکایی توانست 4 مدال (3 طلا، 1 نقره) در شنا کسب کند.
ویلما ردولف توانست 3 مدال طلا در دو و میدانی کسب نماید.
پولینا آستاخف از شوروی توانست 4 مدال (2 طلا، 1 نقره، 1 برنز) ژیمناستیک را به دست آورد.
سوفیا موراتف ژیمناست شوروی توانست 4 مدال (1 طلا، 2 نقره، 1 برنز) کسب نماید.
جوان ترین ورزشکاری که مدال به دست آورد، کلوس زرتا با 13 سال سن بود. او توانست در رشتۀ قایقرانی پارویی یک مدال طلا نصیب کشورش، آلمان شرقی کند.
جوان ترین زن شرکت کننده در بازیهای که مدال گرفت, خانم کارولین وود امریکایی با 14س ال سن بود. این شناگر توانست مدال طلا بگیرد.
مسن ترین مرد ورزشکاری ک مدال دریافت کرد، مانفرد متزگر از کشور سوئیس با 55 سال سن بود. او در رشتۀ قایقرانی بادبانی شرکت کرده بود.
مسن ترین زن ورزشکار که مدال طلا گرفت، نیناپونوماریوا روماشکوا از کشور شوروی با 31 سال سن در رشته دو و میدانی.
مسن ترین زن ورزشکاری که به مدال دست یافت، ولداکساری از ایتالیا با 40 سال سن بود، او در رشتۀ شمشیربازی شرکت کرده بود.
مسن ترین ورزشکار مردی که مدال طلا گرفت، آلادار گرویچ از انگلستان بود. این ورزشکار 50 ساله در رشتۀ شمشیربازی مدال دریافت کرد.
جهان پهلوانان غلامرضا تختی و تصاحب سومین مدال المپیک
هیأت ورزشی ایران با 23 ورزشکار و 20 همراه در این دوره از بازیهای المپیک، چهارمین حضور را داشت. ورزشکاران ایرانی در رشته های کشتی آزاد، کشتی فرنگی، وزنه برداری، مشت زنی، تیراندازی و دو و میدانی حضور یافتندکه حاصل تلاش آنان کسب 4 مدال بود.
در کشتی آزاد، غلامرضا تختی سومین مدال المپیک خود را تصاحب کرد. پس از او، تاپایان سدۀ المپیک، هیچ کشتی گیر ایرانی نتوانست در سه دوره از بازیهای المپیک به طورپیاپی و یا متناوب به چنین رکوردی دست یابد. این رکورد در صد سال برگزاری المپیک، برای ورزش کشورمان ثبت شد. در ضمن، او اولین ورزشکاری از کشورمان است که توانست سه مدال از المپیک تصاحب کند.
ابراهیم سیف پور در کشتی آزاد موفق شد با پیروزی های قاطع خود به مدال برنز دست یابد. کشتی گیر خوب تیم ملی کشتی فرنگی، محمد پذیرایی نیز موفق شد مدال برنز کسب کند. مهدی یعقوبی، دیگر کشتی گیر تیم ملی پس از انجام دو کشتی با یک مساوی و باخت به کار خود پایان داد. محمد خاتم در وزن 62 کیلوگرم در نخستین کشتی خود مقابل حریف سرشناس روسی شکست خورد؛ اما در کشتی بعد، در مقابل حریفی از امریکا به پیروزی رسید. در دور سوم، حریفی از کره را ضربل فنی کرد؛، ولی در کشتی آخر در مقابل حریف ژاپنی، شکست خورد و به کار خود پایان داد.
در وزن 67 کیلوگرمف مصطفی تاجیکی پس از انجام پنج کشتی به کار خود پایان داد و از مدال نصیبی نبرد. در وزن 73 کیلوگرم، امامعلی حبیبی در 4 کشتی اول خود حریفانی از کره جنوبی، سوئد، ترکیه و ایتالیا را شکست داد. در کشتی با حریف ناشناس آمریکایی ضربه فنی شد و به کار خود پایان داد.
در وزن 79 کیلوگرم، منصور مهدیزاده برای نخستین بار بود که در المپیک شرکت می کرد. او در کشتی اول خود، در مقابل حریفی از نیوزلند قرار گرفت. و با ناباوری ضربه فنی شد. در کشتی دوم، حریفی از سوئد را شکست داد؛ اما در کشتی سوم با کشتی گیری از ترکیه (قهرمان این وزن)، کشتی را واگذار کرد و از دور رقابت ها بازماند.
جهان پهلوان غلامرضا تختی در وزن 87 کیلوگرم شرکت کرد. او 5 کشتی اول خود را با ضربۀ فنی به پایان رساند. در کشتی نهایی خود که در مقابل حریف ترک قرار گرفت، با آنکه در تمام طول مسابقه حالت حمله داشت در یک غافلگیری خاک شد و نتیجه را به رقیب واگذار کرد. او در عین شایستگی تمام، مدال طلا را از دست داد و مدال نقره قناعت کرد.
در وزنه برداری، اسمعیل علم خواه در دستۀ خروس وزن با مجموع 330 کیلوگرم به مدال برنز رسید. دیگر وزنه برداران تیم ملی، یعنی علی صفا سنبلی، هنر یک تمرز، محمد عامی تهرانی و منگشتی امیری کاری از پیش نبردند.
در دو و میدانی، رحمانی در پرش سه گام با 50/15 متر از دور مسابقات حذف شد.
غلامحسین مبصر تنها فرد شرکت کننده در تیراندازی با کسب 567 امتیاز در ردۀ پنجاهم ایستاد.
در مشت زنی، انیراز ایلخانف پس از یک پیروزی و یک شکست از دور مسابقات حذف شد. صادق علی اکبر زاده، و ازبک غازاریان و امیر یاوری همگی در نخستین مسابقه شکست خوردند و از دور مسابقات حذف شدند.
به این ترتیب، کشور ما در میان 83 کمیتۀ ملی المپیک شرکت کننده در بازیهای المپیک رُم با کسب یک مدال نقره توسط جهان پلهوان تختی و 3 مدال برنز توسط ابراهیم سیف پور، محمد پذیرایی و اسمعیل علم خواه در ردۀ بیست و هشتم جدول رده بندی این دوره از بازیهای المپیک قرار گرفت.