سی و یکمین دوره بازیهای المپیک ریو
زمان برگزاری : از ۵ تا ۲۱ اوت ۲۰۱۶ میلادی (۱۵ تا ۳۱ مرداد
کشورهای شرکت کننده: ۲۰5
تعداد ورزشکاران : 11000 ورزشکار
رویدادها : ۳۰۶ در ۲۸ رشته ورزشی
زمان افتتاحیه: ۵ آگوست
زمان اختتامیه: ۲۱ آگوست
رشته های ورزشی : ورزشهای آبی ، تیرو کمان ، دوومیدانی ، بدمینتون ، بسکتبال ، بوکس ، کانو ، دوچرخه سواری ، اسب سواری ، شمشیربازی ، هاکی ، فوتبال ، گلف ، ژیمناستیک ، هندبال ، جودو ، سه گانه ، روئینگ ، راگبی ، قایقرانی ، تیراندازی ، تنیس روی میز ، تکواندو ، تنیس ، پنج گانه ، والیبال ، وزنه برداری ، کشتی .
این نخستین دوره از بازیهای المپیک با ریاست توماس باخ بر کمیته بین المللی المپیک بود .
انتخاب شهر ریو دوژانیرو به عنوان میزبان این بازیها در صدو بیست و یکمین نشست کمیته بین المللی المپیک در کپنهاک دانمارک ودر تاریخ ۲ اکتبر ۲۰۰۹ میلاد ی تائید شد.
دیگر کاندیداهای میزبانی این رویداد مادرید اسپانیا ، شیکاگو ایالات متحده ، و توکیو ژاپن بودند که ریو به عنوان اولین کشور امریکای جنوبی و دومین شهر آمریکای لاتین پس از مکزیکو سیتی که در سال 1968 میزبان بازیهای المپیک بوده قرار می گیرد .
بازی های المپیک در ۴ منطقه مختلف که شامل کاپاکابانا،بارا،دئودورا و بی ام ایکس است برگزار شد.
این دوره از بازیها با مشکلاتی از جمله بی ثباتی دولت مرکزی ، نگرانی های بهداشتی و ایمنی مربوط به ویروس زیکا و آلودگی قابل توجه خلیج گوانابارا . رسوایی دوپینگ ورزشکاران روسی تحت تاثیر قرار گرفت .
ریو برای نخستین بار پذیرای المپین هایی است که پس از سال ۲۰۰۰ متولد شده اند
دانستنیهای ریو :
• - گربه و میمون زرد و آبی نماد ریو هستند و در واقع نمادی از طبیعت وحش این کشور هستند .
• مسئولان برگزار کنند از سرو کردن ۶۰ هزار غذا در هر وعده برای ورزشکاران خبر دادند.
• ۰ 7هزار داوطلب در رقابت های ریو حضور دارند که در گزینش اولیه ۵۰ هزار نفر از برزیل انتخاب شدند و ۲۰ هزار نفر دیگر هم از انگلیس،آمریکا و چین خواهند بود.
• 85هزارنیروی نظامی امنیت ریو رار بر عهده دارند که در نوع خود بی نظیر بوده و تاکنون همچین اتفاقی در این سطح بالای امنیتی رخ نداده ، تعداد این نیروها درست ۲ برابر نیروهای مستقر در المپیک لندن بودند.
• راننده های تاکسی ریو شانس یادگیری رایگان زبان انگلیس ر چارچوب برنامه های المپیک را خواهند داشت.
• آمریکا در المپیک لندن ۵۵۶ ورزشکار اعزام کرد اما تخمین زده می شود با توجه به رویداد های اخیر و کسب سهمیه های بیشتر این رقم به صورت قابل توجه در ریو افزایش یابد.
• 7.5 میلیون قطعه بلیت برای بازی های المپیک 2016 ریودوژانیرو پیش بینی شده که بهای گرانترین بلیت این دوره
• در حدود نصف بهای بلیت المپیک 2012 لندن و در حدود 22 دلار و کمتر است.
• بهای بیشتر 7.5 میلیون بلیت ارائه شده در حدود 40 رئال خواهد بود.ارزانترین بلیت المپیک لندن 2012 حدود 20 پوند (32 دلار) بوده است.
• گرانترین بلیت بازی ها مربوط به رقابت های دوومیدانی ، بسکتبال ، والیبال ساحلی و والیبال و در حدود 1200 رئال خواهد بود که بیش از متوسط درآمد ماهیانه برزیلی ها در حدود 788 رئال برزیل است.ارزش بلیت مراسم افتتاحیه بازی ها نیز در حدود 4600 رئال است.
مشعل بازیهای المپیک ریو 2016
اگرچه ممکن است در نگاه اول مشعل بازیهای 2016 آنچنان که باید و شاید متفاوت از مشعل بازیهای 2012 لندن به نظر نمیرسد اما این بار Chelles & Hayashi Design که یک استودیو برزیلی متخصص در طراحی برندهای مختلف هستند کار طراحی را بر عهده گرفته است.
طراحی متحرک استفاده شده در این مشعل به گونهای است که در هنگام دست به دست شدن این مشعل در میان افراد حمل کننده آن، پس از روشن شدن، مشعل با حالتی بازشونده از پنج رنگ مختلف در قسمتهای مختلف خود رونمایی میکند و در کنار شعله که در بالا قرار گرفته است طراحی به نحوی انجام شده که شاهد نمادهایی از زمین، آسمان، کوهها، ابرها و آفتاب به عنوان رنگهای رسمی پرچم برزیل باشیم.
Gustavo Challedموسس استودیوی طراحی کننده این مشعل اذعان داشته فرایند طراحی پس از مدتها تحقیق در خصوص بهترین ترکیبی که میتواند نمایشدهنده روح برزیل باشد آغاز شده است. تیمی از هشت متخصص، تصاویری از زندگی، شهرها، معماری، کوهها و دریاهای موجود در برزیل را بر دیوارهای استودیو نصب کردند تا با الهام گرفتن از آنها نمادی برای این مسابقات ایجاد کنند. ایجاد یک مشعل تغییر شکل دهنده بهنظر راهحلی هوشمندانه میرسید. در حالت بسته این مشعل نشاندهنده برابری میان انسانها است و بعد از بازشدن نیز نشاندهنده تنوع نژادها در برزیل است. نوارهای رنگی نیز در واقع رزینهای پوشیده شده در لایههای نازک فلزی هستند تا حس حرکت و پویایی را تداعی کنند.
این مشعل روز 21 آوریل روشن خواهد شد و پس از کشور یونان از طریق هواپیما به برزیل منتقل خواهد شد. سپس حرکت مشعل در شهرهای برزیل آغاز خواهد شد و 95 روز به طول خواهد کشید. در کشور برزیل مشعل بازیها از برزیلیا پایتخت این کشور در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت و سپس 83 ایالات مختلف را طی خواهد کرد. در واقع این مشعل در 26 ایالت برزیل در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت.
روز پنجم آگوست 2016 مشعل بازیها وارد شهر ریودوژانیرو خواهد شد تا ورزشگاه بزرگ ماراکانا در این شهر را روشن کند. مراسم افتتاحیه بازیهای المپیک نیز همزمان با روشن شدن مشعل در شهر ماراکانا آغاز خواهد شد.
مسیری که مشعل بازیهای المپیک آن را طی خواهد کرد 12 هزار مایل به صورت زمینی و 10 هزار مایل به صورت هوایی خواهد بود.
همچنین 12 هزار نفر نیز این مشعل را در این سفر طولانی حمل خواهند کرد که به طور تقریبی هر 200 متر یک نفر جدید آن را به دست خواهد گرفت.
در طراحی که روی مشعل المپیک 2016 ایجاد شده است از دریا، کوهستان، آسمان و آفتاب کشور برزیل الهام گرفته شده است. همچنین از رنگ پرچم برزیل در آن نیز استفاده شده است.
طراحی مشعل المپیک بازیهای 2016 را چلس و هایاشی یک مرکز طراحی در سائوپائولو بر عهده داشته است. در واقع این مرکز یکی از 76 مرکزی بود که طرحش برای مشعل بازیهای المپیک مورد تایید قرار گرفت.
این مشعل با 1.36 کیلوگرم وزن در حالت بسته 63.5 سانتیمتر ارتفاع داشته و در حالت باز شده 68.5 سانتیمتر خواهد بود. شکل مثلثگونه آن نیز یادآور سه نماد المپیک یعنی احترام، دوستی و برتری است و قسمتهای بازشونده نیز نمادهایی از تلاشهای ورزشکاران حاضر در این رویداد هستند.
مراسم افتتاحیه بازیهای المپیک ریو 2016
افتتاحیه المپیک 2016 ریو روز جمعه 15 مرداد 95 برگزار میشود که نخستین میزبانی آمریکای جنوبی به شمار میرود. حدود 10 هزار و 500 ورزشکار برتر جهان در ورزشگاه ماراکانا دور هم جمع میشوند. مطمئنا این شور و هیجان با برنامه های ویژه ای که برای این مراسم خاص ترتیب داده شده اند رنگین تر می شود
مراسم اختتامیه و افتتاحیه در ورزشگاه مارکانا برگزار می شود ورزشگاهی که می تواند پذیرای ۷۸ هزار هوادرا باشد همچنین این استادیوم در المپیک ۱۹۵۰ با ۱۷۳ هزار تماشاچی رکورد جهان را شکست، بازی پایایی جام جهانی ۲۰۱۴ نیز در این استادیوم برگزار شد.
ایران در بازیهای المپیک
کاروان ورزشی جمهوری اسلامی ایران موفق به کسب 63 سهمیه برای بازیهای المپیک ریو 2016 در 14 رشته ورزشی شد که در نهایت با 62 ورزشکار و با نام کاروان امام رضا(ع) و در رشته های کشتی آزاد و فرنگی، وزنهبرداری، تکواندو، بوکس، تیراندازی، تیر و کمان، قایقرانی، تنیس روی میز، دوچرخهسواری، دوومیدانی، شمشیربازی، والیبال، جودو و شنا عازم برزیل شد.
بوکس(1سهمیه)- احسان روزبهانی،تکواندو(4سهمیه)-کیمیا علیزاده، فرزان آشورزاده، مهدی خدابخشی، سجاد مردانی،تنیس روی میز(3سهمیه)- نیما عالمیان، نوشاد عالمیان، ندا شهسواری،تیراندازی(5سهمیه)- نجمه خدمتی، مهلقا جانبزرگ، پوریا نوروزیان، گلنوش سبقتاللهی و الهه احمدی،تیر و کمان(1سهمیه)- زهرا نعمتی،جودو(3سهمیه)-علیرضا خجسته(عدم حضور)، جواد محجوب و سعید مولایی،دوومیدانی(10سهمیه)- حسن تفتیان، محمدجعفر مرادی، حمیدرضا زورآوند، محمود صمیمی، احسان حدادی، لیلا رجبی، پژمان قلعهنویی، رضا قاسمی، کاوه موسوی و محمد ارزنده،دوچرخهسواری(3سهمیه)- قادر میزبانی، آروین معظمی گودرزی و سید صمد پورسیدی،شمشیربازی(2سهمیه)-علی پاکدامن و مجتبی عابدینی ،شنا(1سهمیه)- آریا نسیمی شاد،قایقرانی(1سهمیه)- مهسا جاور،کشتی آزاد(6سهمیه)حسن یزدانی، علیرضا کریمی، میثم نصیری، حسن رحیمی، کمیل قاسمی و رضا یزدانی ،کشتی فرنگی(6سهمیه)-سعید عبدولی، بشیر باباجانزاده، حمید سوریان، امید نوروزی، قاسم رضایی و حبیبالله اخلاقی، والیبال(اولین حضور المپیکی 12نفر)- مجتبی میرزاجانپور، میلاد عبادیپور، امیر غفور، فرهاد قائمی، شهرام محمودی، سید محمد موسوی، مصطفی شریفات، مهدی مرندی، سعید معروف، حمزه زرینی، عادل غلامی و مهدی مهدوی، وزنهبرداری(5سهمیه) - بهداد سلیمی، کیانوش رستمی،سهراب مرادی،محمدرضا براری و علی هاشمی نفرات اعزامی به رقابتها بودند که در نهیان ایران با 3 مدال طلا 1 نقره و 4 برنز در رده 25 جدول مدالها قرار گرفت.
در این رقابتها کیمیا علیزاده توانست اولین مدال المپیک را در تاریخ ورزش بانوان ایران به دست آورد و همچنین تکواندوی بانوان را صاحب مدال کند.
حسن تفتیان در دوومیدانی موفق شد برای نخستین بار راهی نیمه نهایی دوی ۱۰۰ متر شود و جعفر مرادی هم از خط پایان دو ماراتن بگذرد.
در شمشیربازی سابر مجتبی عابدینی تا پای کسب مدال پیش رفت که در نهایت به عنوان چهارمی بسنده کرد. این برای نخستین بار بود که شمشیربازی از ایران موفق شده بود به چنین سطحی از المپیک برسد.
تیراندازی نیز در بازیهای ریو برای نخستین بار دو فینالیست داشت که در نهایت الهه احمدی و نجمه خدمتی به ترتیب ششم و هشتم شدند.
والیبال نیز که برای اولین بار سهمیه المپیک گرفته بود ضمن ارائه نمایشی در خور توجه در مرحله یک چهارم نهایی از دور رقابتها کنار رفت.
مدال آوران ایران در بازیهای المپیک ریو:
طلا:
کیانوش رستمی (وزنهبرداری)
سهراب مرادی(وزنهبرداری)
حسن یزدانی(کشتی آزاد)
نقره:
کمیل قاسمی (کشتی آزاد)
برنز:
سعید عبدولی(کشتی فرنگی)
قاسم رضایی (کشتی فرنگی)
حسن رحیمی(کشتی آزاد)
کیمیا علیزاده(تکواندو)